zaterdag, december 03, 2005

TN: Bodega Toro Albalá, Don P.X., DO Montilla-Moriles (Spanje), 2002

Oog:
Een wijn die als Luikse siroop in het glas neerdaalt: dik, siroperig en met een viscositeit waar menig hoestsiroop zich in zou verslikken. Een bruine kleur met een weldadige schittering.

Neus:
Een expressieve neus die direkt herinneringen doet opwellen aan Chinese theerituelen: zwarte thee en vlierbessen in de neus. Verder duikelt een amalgaam van gedroogd fruit de neus tegemoet: pruimpjes, vijgen en rozijnen. Op de achtergrond doen nog wat geroosterde amandelen hun best om ook opgemerkt te worden.

Mond:
Het zoete stroperige is overweldigend (dit is zo één van de wijnen waar je uit overlevingsdrang best maar één glaasje van drinkt) en bedekt de zuren als een weldadig donsdeken, maar zuren zijn er en al een geluk...
Dit alles stevig vastgeklonken in een zinderend lange afdronk.

Deze wijn is gemaakt van 100% pedro ximenez ("PX"). Het verhaal gaat dat een Nederlandse soldaat, Peter Siemens (vlotjesweg verspaanst als Pedro Ximenez), onder bevel van Karel V deze druif vanuit het Rijn-gebied zou hebben meegenomen naar de Sherry-streek. Hij deed dit toen hem een tijdje rust en recuperatie van het oorlogsgeweld was toegestaan. Vraag rest natuurlijk wat Peter met een druif uit het kille Rijn-gebied ging doen in het stoofhete Jerez...

Deze wijn was zorgvuldig geselecteerd in het kader van een proeverij onder de noemer wijn en dessert. De bedoeling was deze te combineren met een bol vanille-ijs aangezien het mierzoete van de PX stevig wat weerwerk zou kunnen bieden aan het filmende en verdovende (omwille van de koudheid van het ijs worden de smaakpapillen op de tong wat verdoofd) effect van het vanille-ijs. De leden van Den Bloeyenden Wijngaerdt beslisten er echter anders over en stelden dat deze wijn een ideale marriage aanging met de Deense Bleu.

Het vanille-ijs werd dan weeral geacht schitterend samen te gaan met een Moscato d'Asti van Bona Massimo (te koop bij WineRoute).

Geen opmerkingen: