zaterdag, september 17, 2005

De voet van de berg

Piemonte oftewel "de voet van de berg" is een streek die je wakker schudt op een wijze waar menig drillsergeant nog een stevig puntje aan kan zuigen. Rij maar eens Piemonte binnen via Val d'Aosta. Je denkt in een vlakke bosstreek rond te toeren en dan plots zijn ze daar, de legoheuveltjes (zo noemen wij ze toch) van de Roero, ontluikend in het landschap als onwillige puisten. En de meeste van die heuveltjes (nou ja toch makkelijk een ruime 250m hoogte) tooien zich met weelderige wijnranken.

En als je dan nog wat verder het landschap doorploegt, de rivier Tanaro oversteekt dan kom je pas echt het heiligdom binnengereden. Hier geen palmwuivende omstaanders maar ellenlange cordonnen nebbiolodruivenstokken netjes aangeplant op de machtige heuvels van het koninkrijk Barolo (DOCG).

Nog zo'n liefhebber van "de voet van de berg" is Antonio Galloni die met zijn website Piedmont Report diep graaft in de Piemontese wijnen. In zijn Issue 2 zet hij een stevig boompje (wijnstokje) op over de Barolo Brunate waarin ook melding wordt gemaakt van Marcarini en Vietti (beide wijnmakers te vinden in het aanbod van WineRoute).

Eén citaat alvast dat een rake typering is van de Brunate wijnen:

Brunate is a bit like people from here. We can be tough and cold at first, but then we warm up over time.
- Davide Asselle of Roberto Voerzio

Geen opmerkingen: