woensdag, september 28, 2005

Marcarini en zijn mondsmakkende Barolo Brunate



Toen James Suckling van Wine Spectator, reeds in 2001,zijn favoriete wijnen van Italië publiceerde, voelde ik een diepgaande sympathie en verbondenheid met deze ervaren wijnjournalist. Immers, de Barolo Brunate van Marcarini, icoon van het „traditionalisme” in Piemonte, staat er ook bij. En deze lijst is zeker geen mode-uiting, want Meneer Suckling stelde de lijst samen aan de hand van bijna twee decennia proefervaringen.


Wij staan niet versteld van dit feit, omwille van een paar zeer goede redenen.

Ten eerste vertegenwoordigt deze Barolo de „oude Europese school“. Kenners, zoals één van de beste sommeliers van Frankrijk, propageren dat een edele wijn van het Europees continent zo dient te smaken als de Brunate van Marcarini.

Ten tweede is deze wijn een ode aan de nebbiolo druif. Alles wat je in het glas terugvindt is toe te schrijven aan nebbiolo, omdat de wijn rijpt in grote houten foeders. Ook de fermentatie kan men als traditioneel bestempelen, daar ze in betonnen cuves gebeurt. Eens je dit weet, sta je versteld van de complexiteit, de structuur en de aroma’s van deze Barolo. De rode druivenrassen die op hun ééntje en zonder technische kunstjes in staat zijn om zo’n wijn te leveren, kun je op één hand tellen, ja, misschien zelfs op twee vingers.

Ten derde is deze wijn daarmee ook een terroirwijn die lof zingt over de bodem waar hij ontstaat. De Brunate cru wordt immers aanzien als één van de topcru’s in gans Barologebied. En de druivelaars van Marcarini staan dan nog eens in één van de beste posities in Brunate, namelijk midden op de helling. Daarbovenop is het een Barolo die door de jaren heen betaalbaar is gebleven. Toen in de jaren `90 de prijzen "à la mode" begonnen te stijgen, behielden ze bij Marcarini de voeten op de -hun dierbare- grond. Tenslotte willen ze dat hun Barolo gedronken wordt en niet dient als pronkstuk dat eenzaam zijn beste jaren doorligt in een vochtig donker plekje in de kelder. Daarvoor is de liefde voor het land en de wijn bij Marcarini te groot.

Way to go James! Bedankt dat dit traditioneel pareltje onder de soms al te moderne wijnen tussen je all time favorites van Italië mag figureren.

www.wineroute.be

Geen opmerkingen: